keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Draaman tutkimisen osa-alueita

Draamateksti koostuu näytöksistä, kohtauksista, mahdollisesta prologista ja epilogista, dialogista, joka koostuu repliikeistä, ja ns. draaman kaaresta (esittely eli alkuasetelma, nouseva toiminta, huippukohta, laskeva toiminta, käännekohta, loppuratkaisu).
-Lisäksi draaman rakenteita ovat parenteesit, aikasuhteet ja aukot.

Jännite syntyy henkilöiden tavoitteista ja niiden esteistä. Henkilöiden sisäiset ja henkilöiden väliset ristiriidat luovat jännitettä. Tavoitteiden yhteentörmäykset, henkilöiden vastakohtaisuudet luovat jännitettä.

Dialogin tutkiminen Millaista dialogi on? Mikä, millainen puhetapa on tyypillistä kullekin henkilölle? Onko käskyjä, kysymyksiä, toteamuksia? Miten henkilö puhuu muille? Miten hän reagoi muihin? Miten asenne tai sävy paljastuu? Millaisia kielen keinoja dialogi sisältää? Miten dialogi rakentaa jännitettä? Mitä dialogi paljastaa henkilöstä ja suhteista muihin?
Myös monologi on mahdollinen.

Henkilökuvaa voi eritellä parenteesien, dialogien, toiminnan ja nonverbaalisen viestinnän avulla (eleiden, ilmeiden, liikkumisen, ulkoasun, rekvisiitan). Kannattaa huomioida myös, miten aika, sen arvot, normit ja käytänteet näkyvät henkilössä. Onko henkilö päähenkilö, sivuhenkilö, taustahenkilö? Muuttuuko henkilö?

Jos on kyse videoidusta tai elokuvatusta näytelmästä, pitää huomioida myös audiovisuaaliset keinot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Kirjoitustaidon kokeen esseen tarkistuslista

Tarkista kirjoitustaidon kokeen esseesi (aineistoesseesi) viimeistelyvaiheessa vielä seuraavat asiat: -Noudatinko tehtävänantoa? -Otsikoin...